ECG (hartfilmpje)

Een ECG is een hartfilmpje, met dit filmpje kun je kijken hoe uw hart klopt. Het is een eenvoudig onderzoek die pijnloos is. Het meet de verschillende fases hoe het hart klopt, voor meer informatie zie het kopje ‘Werking van het hart’.
Eerst trekken de boezems samen, dit wordt door de ECG aangegeven als de letter ‘P’.
Daarna trekken de kamers samen, dit wordt gezien als het QRS complex.

Als laatste ontspant het hart, dit wordt gezien als de letter ‘T’.
Na al deze fases begint het weer opnieuw. Dit ziet er als volgt uit (zie het bovenstaande plaatje).
Met een ECG onderzoek kun je zien of er problemen zijn met het hart, bijvoorbeeld dat het hart niet genoeg zuurstof krijgt, een acuut hartinfarct of een eerder hartinfarct.

Het onderzoek wordt door middel van 10 elektroden uitgevoerd, deze worden op uw huid geplakt (2 op uw polsen, 2 op de enkels en 6 op uw borst). Deze kunnen het elektrische signaal opvangen van het hart. Dit wordt dan weergeven in een grafiek die de arts kan bekijken en beoordelen. Er kunnen veel vervolgonderzoeken gedaan worden, maar dit is niet het geval bij een (gedeeltelijke) hartinfarct dit is alleen voor hartritmestoornissen of andere problemen met iemands hart.

Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij er een dun buisje (een katheter) in een slagader wordt gebracht. Er wordt dus een gaatje geprikt in uw slagader, hier wordt een hulsje in geplaatst zodat deze niet weer dicht gaat. Door de bloedvaten worden de katheter naar het hart geschoven. Dit is niet gevaarlijk aangezien het bloed makkelijk door kan stromen. Met dit onderzoek kan de bloeddruk, hartslag en het hartritme in de gaten gehouden worden.

FFR (Fractionele Flow Reserve)

Bij een fractionele flow reserve (FFR) wordt gemeten wat de bloeddruk in de kransslagaders is. Deze meting kan worden gedaan tijdens een hartkatheterisatie. Het onderzoek wordt gedaan wanneer de kransslagader (= slagader van het hart) ongeveer voor de helft vernauwd blijkt te zijn. Dit is geen ernstige vernauwing.

Bij dit onderzoek krijgt u via het infuus een medicijn toegediend via de pols of lies, dat de bloedvaten sterk verwijd. Al snel na het toedienen kunt u een gevoel van hartbonzen of een beklemmend gevoel op de borst ervaren. Na een paar minuten wordt de toevoer van het medicijn gestopt. Dan verdwijnt het eventuele hartbonzen en beklemmende gevoel bijna meteen.

Na het onderzoek moet ervoor gezorgd worden dat het gaatje in de lies- of polsslagader weer goed sluit. Daarom moet u na het onderzoek een paar uur plat blijven liggen met een drukverband op de lies. Of, als het onderzoek via de polsslagader is gedaan, u krijgt voor paar uur een soort van luchtbandje / een soort drukverband om uw pols dit wordt ook wel een terumobandje genoemd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb