Wat is een hartinfarct en wat doet het?

Een hartinfarct vindt plaats als er een bloedpropje vast komt te zitten in een van de kransslagaders. Het kan zijn dat een verzwakte vaatwand een beetje kapot gaat, er zit dan een gaatje in de kransslagader. Er wordt dan bloed hier naartoe getransporteerd door het lichaam om het te helen, maar het kan dan ook ophopen en verdikken. Dan raakt de kransslagader verstopt en kan er geen tot weinig bloed meer doorheen gepompt worden. Dit zorgt ervoor dat een stukje van het hart weinig tot geen bloed meer krijgt en zo sterft er een stukje van het hart af. Als een kransslagader helemaal verstopt zit is het erg gevaarlijk en moet er meteen gehandeld worden.

Andere oorzaken van een hartinfarct

Het kan ook zijn dat er plaque ontwikkelt, dit is een vetophoping in de kransslagader. Hierbij kan het zijn dat er een klein bloedpropje erin vast komt zitten en de hele doorgang wordt afgesloten. Het kan ook zijn dat het bloedvat door de plaque vernauwd is, maar er nog wel genoeg bloed doorheen kan en u hier alleen last van heeft met inspanning.

Bloedpropjes kunnen ontstaan door kwetsbaar bloed, sommige samenstellingen van het bloed gaan direct naar het deel van de kransslagader dat heling nodig heeft of naar de plek waar een plaque is doorgescheurd. Het bloed hoopt hier op en dit zorgt voor bloedproppen.

Het heeft ook veel met het moment te maken, een kwetsbaar moment is als het autonome zenuwstelsel geprikkeld wordt. Hierdoor stijgt de bloeddruk en de hartslag, zo kunnen de spieren in de wand van het hart samenknijpen. Dit kan gebeuren bij stress of lichamelijke beweging.

Hoe kunt u een hartinfarct herkennen?

U kunt een hartinfarct herkennen aan een benauwend gevoel op de borst, dit kan verspreiden naar de kaak, arm of de rug. De pijn is hevig, maar constant dus ook als u gaat zitten. Andere kenmerken zijn misselijkheid en zweten, wel kunnen de symptomen verschillen per persoon. Als u denkt dat u een hartinfarct heeft, belt u eerst uw huisarts, deze bepaald dan of u naar het ziekenhuis moet gaan. Als de symptomen zich erg ernstig voordoen moet u direct 112 bellen. Elke minuut telt dan, u moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Wanneer stelt een arts te diagnose hartinfarct?

Een arts of verpleegkundige stelt de diagnose hartinfarct pas na een paar onderzoeken. In de ambulance en in het ziekenhuis wordt u zo snel mogelijk onderzocht. In de ambulance zal meteen een hartfilmpje (ook wel ECG genoemd, voor meer informatie zie het kopje ‘apparatuur’) worden gemaakt, dit geeft een eerste aanwijzing of een bloedvat naar de hartspier (kransslagader) helemaal of gedeeltelijk afgesloten is. Als het in het hartfilmpje lijkt dat de kransslagader volledig dicht zit, krijgt u in het ziekenhuis zo snel mogelijk een hartkatheterisatie (voor meer informatie zie het kopje ‘apparatuur’). Dit onderzoek maakt duidelijk waar de vernauwing of afsluiting zit.

Ook wordt uw bloed onderzocht op troponine, dit is een eiwit die in de hartspiercellen zit. Bij een hartinfarct lekt de troponine uit de hartspiercellen in het bloed, als er dus teveel troponine wordt gevonden bij het bloedonderzoek, wijst dit op een hartinfarct.

Er kan ook een FFR (Fractionele Flow Reserve) onderzoek worden gedaan. Bij een fractionele flow reserve (FFR) wordt gemeten wat de bloeddruk in de kransslagaders is. Deze meting kan gedaan worden tijdens een hartkatheterisatie. 

 

Voor meer informatie over FFR en ECG kijkt u bij het tabblad apparatuur.