Behandelingen

Als u naar het ziekenhuis moet zijn er verschillende behandelingen die u kunt krijgen.

Lichte vernauwing / revalidatie

Wat het doet:

Bij een lichte vernauwing krijgt u medicijnen om een vernauwing te voorkomen. Deze medicijnen krijgt u altijd, bij lichte en ernstige vernauwingen. Ook kunnen medicijnen als revalidatie gebruikt worden. Zo zorgen de medicijnen ervoor dat er geen tot kleine kans is tot een tweede hartinfarct en dat er geen verdere schade wordt aangericht aan de hartspier. De meeste medicijnen zijn bloedverdunners en moet je nemen vanaf 1 jaar tot levenslang. Bloedverdunners zorgen ervoor dat bloed minder snel samenklontert. 

Andere medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat de binnenkant van de kransslagaders geen afwijkingen krijgen, dat het hart rustiger klopt, de bloedvaten verwijden en het hart minder zuurstof nodig heeft. Ook kunnen medicijnen er juist voor zorgen dat het hart harder en sterker gaat kloppen.

Wat u moet doen:

Bij medicijnen heeft u geen voorbereiding nodig, in het ziekenhuis krijgt u te horen welk medicijn u gaat krijgen en hoe vaak en hoelang u deze moet nemen.

Vernauwing van 50 - 70%

Behandeling:

Bij een dotterbehandeling wordt er een klein ballonnetje naar uw verstopte bloedvat gebracht, deze wordt opgeblazen en daarna laten ze het weer leeglopen. Dit doen de artsen zo vaak dat het bloedvat niet meer ‘terugveert’. Zo wordt de vernauwing aan de kant geduwd. Tijdens het leeglopen wordt er soms een stent geplaatst, dit is een veertje die in het bloedvat wordt geplaatst zodat deze niet terug kan ‘veren’. Soms is deze behandeling niet mogelijk, dit is afhankelijk van de plek van de vernauwing.

Het kan zijn dat een stent plaatsen niet mogelijk is, dit kan liggen aan de plek waar de vernauwing is maar kan ook liggen aan de medicijn geschiedenis van u.

Wat u moet doen:

Deze behandeling heeft amper voorbereiding nodig, bij een spoedbehandeling wordt dit al gedaan in de ambulance. Er wordt wel verdoving gebruikt maar deze is plaatselijk. Na de behandeling moet u meestal nog een revalidatie van medicijnen doorlopen, dit wordt bepaald aan de hand van de plek en hoe erg het bloedvat was vernauwd. Over medicijnen zie het kopje ‘lichte vernauwing of revalidatie’.

 

Volledige vernauwing of meerdere vernauwingen

Wat het doet:

Bij een bypass behandeling wordt er een omleiding om de vernauwing gemaakt. Er wordt een slagader uit uw eigen lichaam gehaald en om de vernauwing gelegd, dit wordt gedaan als het de gehele kransslagader bedekt en/of als er meerdere vernauwingen zijn. Ook kan het zijn dat er eerst een dotterbehandeling wordt uitgevoerd (zie voor informatie het kopje ‘vernauwing van 50 - 70%), om de belangrijkste verstopping weg te krijgen en later alsnog een bypass behandeling uitgevoerd.

Een bypassoperatie is een zware operatie, wel wordt deze erg vaak uitgevoerd. De operatie duurt 4 uur lang, met gehele verdoving. Daarna blijft u ongeveer een week in het ziekenhuis waar de revalidatie meteen begint dit bestaat altijd uit medicijnen maar kan ook uit therapie bestaan. Dit beslist uw arts en uzelf. Voor informatie over revalidatie zie het kopje ‘lichte vernauwing of revalidatie’.

Er zijn verschillende technieken voor een bypass behandeling. Het kan een openhartoperatie zijn, wat meestal wordt gedaan. Maar het kan ook zijn dat het een operatie wordt die gebruik maakt van één of meerdere kleine openingen, dit wordt ook wel een sleutelgat-operatie genoemd. Verder zijn er nog meer technieken die worden gekozen door de arts die u gaat opereren, deze is afhankelijk van het aantal omleidingen, de plaats van de omleiding(en) en de gezondheidssituatie van u.

Wat u moet doen:

Voor een bypass behandeling hoeft u niet veel te doen wel is er een lange revalidatie (voor informatie zie het kopje ‘lichte vernauwing of revalidatie’). Ook is het goed als u goed contact hebt met uw arts zodat u weet welke technieken hij/zij gaat gebruiken zodat u zich eventueel kunt inlezen. Na deze behandeling blijft u nog een week in het ziekenhuis, daar wordt uw hart goed in de gaten gehouden zodat alle vreemde dingen opgemerkt worden, zoals hartritmestoornissen.